Fortsätt till huvudinnehåll

Fem frågor till Cecilia Burenby

Kraftverket i Mjölby stad


I veckan blev det känt att Mjölby kommun överlåter aktiemajoriteten i MSE till Tekniska Verken i Linköping. Är det en bra eller dålig affär för bolagets ägare, d v s invånarna i Mjölby? Ja den frågan är väl egentligen omöjlig att svara på i dag – svaret ligger nog tio eller femton år framåt i tiden.

Jag har ställt fem raka frågor till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Här kommer hennes svar.


1)  Blev det nya kraftvärmeverket för en halv miljard den gökunge som välte er ur boet?

Nej både Mjölby kommun och Tekniska verken tycker att investeringen var ett bra beslut. Mjölby är expansivt och det var en nödvändig satsning för att vi ska kunna trygga leverans till dagens men även framtida kunder. Kraftvärmeverket är även en miljösatsning som gör att vi kommer ifrån fossila bränslen.

2) Är detta första steget mot att Tekniska Verken tar över alla aktier?

Nej Mjölby markerar med att stå kvar som ägare till hela 49 procent för att vi även fortsättningsvis vill ha ett stort engagemang och inflytande i bolaget. Ett antal frågor diskuterar vi nu i aktieägaravtalet som skulle behöva total majoritet i styrelsen och stämman för att besluta i.

3) Vad händer med styrelsen? Får Thony Andersson sitta kvar som ordförande?

Nej ordförandeskapet kommer gå till Tekniska verken men Mjölby kommun kommer ha vice ordförandeposten som även kommer sitta i presidiet.

4) Är alla partier i kommunfullmäktige överens om beslutet?

Vi är fortfarande inte helt klara till exempel med aktieägaravtalet, alla partier är informerade men hur alla ställer sig vet inte jag. Vi har fortfarande hela den politiska processen framför oss och jag gissar på att frågan kan komma upp till kommunfullmäktige i mars.

5) Vad betalar Tekniska Verken för era sex procent av aktierna?
Tyvärr offentliggör vi inte priset nu innan aktieägaravtal m.m. är klart så det svaret kan jag inte ge nu. 

Så långt Cecilia. Det nya kraftvärmeverket behövs och det är delägarna eniga om. Men i det pressmeddelande som finns att läsa på MSE:s hemsida kan man lösa: ”MSE har till följd av energibranschens utmaningar, låga energipriser och en tung investeringsperiod med nytt kraftvärmeverk stora utmaningar framför sig för att återfå en för ägarna rimlig lönsamhet”.
Detta betyder i klartext att ägarna inte tjänar tillräckligt med pengar. Därför tror jag att det nya kraftvärmeverket är en tung komponent i beslutet.
Framtidsinvestering

Just nu är elpriserna låga men för tio år sedan var MSE ett mycket lönsamt bolag som tjänade pengar på sina hel- eller delägda kraftverk i Svartån. Vad säger att de goda tiderna inte kan återkomma?

Beslutet är i och för sig inte överraskande. Det finns också andra band mellan bolagen. TV:s nuvarande vice vd Klas Gustafsson var tidigare vd på MSE.

Kan nu Mjölbys kommunledning luta sig tillbaka och konstatera att MSE är i goda händer? Jag vet inte om det är självklart. MSE kanske blir ett dotterbolag bland alla andra hos jätten Gluff-Gluff i residensstaden.

Big är inte alltid beautiful.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom