Fortsätt till huvudinnehåll

Hårda fakta talar



Norra delen av Ödeshögs kommun har stått för nyhetsfabrikationen i juli månad. Utbrott av mjältbrand, avstängd badplats i Hästholmen, nedlagd camping och byggen av miljonvillor i Öninge.

En häst är det åttonde och senaste av döda djur som hittats på eller i trakten av Omberg. Märker ni hur inblandade myndigheter blir alltmer vaga i sina uppgifter? Teorier om gamla mjältbrandsgravar, spekulationer om prover och analyser hit och dit. Jordbruksverket har försatts i stabsläge vilket innebär att 20-50 personer jobbar hel- eller deltid. Det låter imponerande men sanningen är att myndigheterna inte vet mer i dag än när de första döda korna påträffades för någon månad sedan. De famlar i blindo men vågar inte erkänna det för i Sverige är vi itutade att myndigheterna har svar på livets alla frågor. Turisterna har inte tagit särskilt stora intryck av larmrapporterna. De ställer många frågor och väljer andra vandringsvägar på berget men det är allt.

Jag tvivlar på att den kunskapstörstande allmänheten får svar på sjukdomsgåtan. Vi förblir okunniga precis som med dubbelmordet i Linköping 2004. Där är det kört trots den käcka optimism som kriminalkommissarie Jan Staaf visar i medierna med jämna mellanrum. Ju längre tid som förflyter i en utredning, desto mindre sannolikhet för en lösning. Hårda fakta talar.

                                            *

Mjölby kommun befinner sig i expansiv fas och behovet av bostäder är stort. Nu vänder sig till kommunledningen till allmänheten och frågar efter tips på byggbar mark i tätorterna Mjölby och Mantorp. Man lovar att alla seriösa tips ska granskas förutsättningslöst.

Här kommer mitt bidrag. När jag bodde på Gräsvägen 1989-2001 var jag förvånad över att ingen byggt på fältet (Östra Eldslösa) mellan Eldslösaleden och järnvägen. Det är stora arealer om man räknar från återvinningsstationen till korsningen med Hargsvägen. Här skulle all sorts bostadsbebyggelse passa. Lantlig känsla men ändå bara fem minuter till stans centrum. Någon invänder att det är nära till järnvägen och dess buller men vi är åtskilliga inne i stan som bor närmare än så.

*

Det är en fredag i juli, vädret är strålande och jag har gjort en sväng till bolaget. Gott om svängrum mellan hyllorna i den och andra butiker. Nej, Mjölby är och blir ingen semesterort att räkna med. Hårda fakta.

                                            *
Tänkte att jag för balansens skull skriva något om Boxholm också men redaktör Norén firar jämn födelsedag i Sälenfjällen så vi får klara oss utan rapporter från Karin Wall-Källmings senaste musikalprojekt i Malexander eller hur snacket går i bastun. Fast i den senare är det nog mer spekulationer än hårda fakta.

Inga idoga idisslare här.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom