Fortsätt till huvudinnehåll

Stålkvinnan träder in på scenen





Ytterligare ett industriföretag lämnar Motala. Autoliv med rötterna i gamla Luxor Electronics flyttar till den betydligt större enheten i Vårgårda. Det är sorgligt, det är beklagligt och jag känner djupt för de människor som tvingas lämna sin arbetsplats. Det blir ingen rolig sommar för drygt 200 människor och deras familjer i Motala.

Jag vet inte hur många företagsnedläggningar och personalminskningar jag skrivit om som nyhetsjournalist. Arbetet följer en viss mall: först kommentarer från företagsledning, fack och anställda. När det är gjort hör det till att man ska ringa kommunens högsta politiker, oftast kallad kommunalråd. Hon/han svarar inte överraskande att man beklagar dem som drabbas och försäkrar att allt ska göras för att minska skadeverkningar och antalet friställda. Kommunen sätter till en arbetsgrupp tillsammans med arbetsförmedlingen etc. I bästa fall är kommunalrådet någorlunda informerad, i andra fall är reporterns telefonsamtal en chock.

Men i dagens tidningar går kommunalrådet Camilla Egberth (S) ett steg längre. Hon ska träffa Autolivs platschef Bo Wass och tänker argumentera för att Autoliv ska ändra sitt beslut.

”Jag vill till exempel veta hur man resonerat hur man fattade beslutet, hur man tänkt lösa personalfrågan och vilka vinster man tror sig göra när man flyttar en enhet som visar upp en bra ekonomi”, sa hon till Corren i onsdagsnumret.

Jag vet inte om Camilla Egberth är naiv eller försöker lägga ut dimridåer. Vilka kunskaper om stora företags beslutsfattande sitter hon inne med som andra saknar? Är Bo Wass överhuvudtaget den rätta personen att diskutera med? Är inte han en tjänsteman som bara har att verkställa beslut som är fattade i boaserade styrelserum betydligt högre upp i hierarkin? Eller är det bara ett sätt att hantera de stora förväntningar som finns på en ledande kommunalpolitikers axlar. Vi har ju sedan barnsben blivit itutade att politikerna är de som fixar och ställer allt tillrätta.

Ingen vuxen människa tror att kommunalrådets argument övertygar Autolivs ledning att dra tillbaka sitt beslut. Det vore i så fall första gången det händer i Motala eller någon annanstans. En sån stålkvinna borde belönas med minst 60 procent i höstens val.

Det låter kanske cyniskt men hellre en gnutta realism än käck, verklighetsfrämmande optimism.

Enligt Soliditet omsatte Autoliv Holding AB 28 miljarder kr 2012 med en vinst på två miljarder kr. Högsta koncernledningen finns i USA.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom