Fortsätt till huvudinnehåll

Den kusen startar inte i Prix d´Amerique


Under de sista tio åren på Corren skrev jag mycket om EU-projekt för att utveckla landsbygden. Det började i Ödeshögstrakten och spred sig senare norrut. Leader Sommenbygd och allt vad det kallas. Varje gång jag skickade iväg manus var det med en känsla av olust. Har jag lyckats klargöra vad det handlar om annat än att sexsiffriga belopp sattes i rörelse och är det någon förutom de närmast inblandade som läser detta, var frågor jag ställde mig? Gemensamt för dem alla var att de var abstrakta projekt som sällan ledde till någonting konkret. Ett undantag var den betonghäst som göts till skolgården i Boet. Jag återkommer till den senare.

Gemensamt för alla projekt var att välbesökta möten hölls i diverse bygdegårdar och församlingshem, kommittéer bildades, kaffe koktes och protokoll skrevs. Entusiasmen var stor och ibland dök landshövdingen Eriksson upp och delade ut en klapp på huvudet. Senare föll projekten i glömska, i varje fall på vår redaktion.

En entusiastisk medarbetare på EU-kontoret i Tranås lyckades utverka projektpengar till att utreda en cykelvelodrom i Strålsnäs. Hur han bar sig åt vet jag inte men till saken hör att han var cykelentusiast själv och extraknäckte som speaker på nationella tävlingar. Hans utredning ledde inte till någonting och projektet tynade bort. Någon cykelvelodrom har inte funnits i Sverige sedan 1920-talet och ska en sådan komma till användning måste den förstås ligga i ett stort befolkningscentra och inte i den östgötska glesbygden. Kommunalrådet höll masken och kommenterade utredningen i lämpliga ordalag försedda med en och annan brasklapp. Både han och jag visste att projektet inte skulle bli verklighet.

Ingen särskilt djuplodande journalistik alltså men jag får till mitt försvar säga att ingen kollega eller konkurrent ställde kritiska frågor. Och cheferna tänkte inte heller i de banorna.

Och så var det betonghästen i Boet. En konstnär fick idén efter att ha studerat barnen på skolgården. Pojkarna spelade landhockey eller fotboll medan flickorna mest stod och pratade med varandra, var hennes slutsats. Flickorna borde ha något att sysselsätta sig med tänkte konstnären och grunnade vidare. Flickor tycker om hästsport och så var idén om betonghästen född. Jag minns inget belopp men det var minst femsiffriga belopp som spenderades på den orörliga kusen. Jag skrev en redovisande tvåspaltare utan kommentarer och saken föll i glömska.

Trodde jag. Efter någon vecka ringde en man från Ödeshög och frågade om han utsatts för ett skämt. ”Jag trodde det handlade om en riktig ponny i ett stall på skolgården”, sa han. Det trodde jag också när jag läste rubriken på beslutet, svarade jag. Han tyckte hela idén var komplett vansinne och ville jag att skulle gå vidare med en kritisk artikel. Men jag orkade inte, inte då.

Ni tror förstås att jag skarvar men för att verkligen kontrollera att jag minns rätt styrde jag riskokaren mot skogsbygden söderut. Och mycket riktigt, på skolgården i Boet står en blå EU-häst, cirka 50 cm hög. Bilden ser du ovanför. Skolbusschauffören som väntade på parkeringsplatsen funderar nog fortfarande på varför jag plåtade den blå hästen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom